Mikor par eve elkeszitettem eletem elso dzsemet, akkora sikerkent konyveltem el, hogy akar hanyszor visszagondolok, elont az euforikus nosztalgia. Neha ma is elcsodalkozom, mi mindent tartottam teljesitmenynek, mig nem zsonglorkodtem naprol napra azzal a nevetsegesen szuk 24 orammal anyakent, nokent, oktatokent es diakkent ;DDD Mert hat a lekvar fozes nem egy nagy tudomany ugyebar, foleg ha bealdozza a jo hiret egy haziasszony es dzsemfixszel dolgozik ((: Az ido nagy (meltanytalanul NAGY!!!) reszet a gyumolcs elokeszitese igenyli- mosni, cipkazni, darabolni...... Aztan az sem hatrany, ha mielott nekilatunk a befozesnek, meggyozodunk rola, hogy a szekrenyben valoban cukor- e az a liszt, amit megtevesztoen hasonlo csomagban veszek. Ha nem, akkor legalabb a szomszed srac lenne olyan elettudatlan, hogy kristalycukrot eszik mez helyett...! Egy szo mint szaz, a lekvarfozes szamomra maga a nyar, kivalogatni a legzamatosabb gyumolcsoket hozza elvezet, a befozes pedig kivetelesen jo moka a konyhaban. Azert nem art a felkeszultseg alapanyag ugyben.. (:
Eperdzsem:
~ 3 kilo friss hazi szamoca
~ 2x 350 gr feher kristalycukor (vagy amennyi eppen van xD )
~ 2 tasak dzsemfix (nekem a 3:1 valt be, nem szeretjuk, ha tul edes a lekvar)
Miutan letisztitottad, megmostad, feldaraboltad az epret (ha gyerekkel fozol be, szamolj ra jocskan, mert dobbenetes a kiindulasi es a fozheto gyumolcsarany! A gyerekek tolvajok megpedig nagyon jok..!), labasba teszed a cukorral es a dzsemfixszel, majd osszefozod. Kesz.
Jocskan rankesteledett, mire vegeztem a ket adaggal es megoldottam a cukor problemat, de legalabb az eredmeny izletes, ragacsos, gyonyoru szinu lekvar lett!