Az évek alatt már hagyománnyá vált nálunk, hogy Rú saját készítésű tortát kér tőlem szülinapjára. Ami ezt az évet illeti: sosem fogom elfelejteni azt a munkanapot, amikor a kolléganőmmel a torta recepteket bújtuk két (három- öt- tíz...) egyéb kórházi teendő között, hogy megtaláljuk azt az egyet, ami a legfinomabb, a legmutatósabb és azért a kivitelezése is belefér a felturbózott munkamorálba- ami Covid idején nem ismer délutánt, estét vagy hétvégét. A feladat tehát nem volt egyszerű, a nap végére mégis összeállt egy remek ötlet: a Nutella torta!
Hozzávalók:
- 100+40 g barnacukor
- 10 g fekete kakaópor
- 10 g (maci)kávé
- 165 g liszt
- 0,75 dl olaj
- 0,75 dl tej
- 2 tk sütőpor
- pici só
- 400 g Nutella (vagy más csúcsminőségű mogyorókrém legalább 12% mogyoróval
- 700 g mascarpone
A nagyobb kupac cukrot kikevertem a tojás sárgájával, az olajjal és a tejjel. Ebbe mentek a száraz hozzávalók, aztán a kisebb kupac cukorral keményre vert tojásfehérje. Tortaformába, aztán 50 percre 160 fokos légkeveréses sütőbe tettem és míg megsült, összeállítottam a tölteléket: egy közös tálba öntöttem a mascarponét és a nutellát, majd hűtőbe tettem. (Átöltöztem, a fürdőkádba hajolva hajat mostam, aztán) kivettem a sütőből a tésztát (amíg hűlt, berobogtam a kórházba, elvégeztem a feladataim, majd sűrű bocsánatkérések-részemről- és 'jó szülinapozást' -a kollégák részéről- visszarobogtam) és már jöhetett is a torta felszeletelése, amit én kisebb forma lévén 3 részre osztottam. Utána elkentem a krém egy- egy harmadát a lapok közé, aztán a maradékkal jöhetett a díszítés. Ez a legjobb része az egésznek, mert igazából csak fel kell halmozni minden finomat a torta tetejére amit a kölyök szeret, és valami pofás habzsákból kinyomni a tölteléket.
Sóhaj, hogy időben elkészült, egy kis hajlakk a még mindig nedves hajamra, aztán már csak a csípőmre vágtam a tortatálat és irány a Mami, hogy a fiam elé tegyem és minden gyertyája teljesítse a kívánságait ...!