A farsangi időszak nálam már egyfajta visszaszámlálást idéz: kifelé jövünk a télből! Mert a december kisajátít minden ünnepet, és a január&február tulajdonképpen csak arra marad, hogy valahogy túléljük tavaszig. Még szerencse, hogy ezekben a hónapokban is akad azért ünnepelni való szülinap és névnap a családban, ami mégiscsak emelni tudja ennek az időszaknak a fényét.
De ha farsang, akkor már látni a fényt a tél hosszú és rideg alagútjának végén és halványan megjelenik az a gyengéd bizsergés az ember ujjai hegyében, ami azt jelzi, hogy már nem sok van hátra a zimankóból. És mint ilyen előremutató mérföldkő, mivel mással tudnánk jobban megünnepelni, mint egy adag hozzá méltó házi finomsággal- a farsangi fánkkal!
Persze a legjobb a sütésben, ha megoszthatjuk a konyhai ragacsoskodást a legkisebbekkel. Egy kis 'mi idő' a szürke februárban!
Recept:
- 25-30 dkg liszt
- 1 kis só
- fél csomag sütőpor
- 1 db tojás
- 3 ek porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 2 dl tejföl (nekem joghurtom volt itthon és remekül bevált!)
- olaj
Elkészítés:
1. A lisztet, sót, sütőport összekeverem.
2. Másik tálban a tojást, a cukrokat és a tejfölt (joghurtot) keverem.
3. A szárazakat adagokban hozzákeverem a nedvesekhez
4. Lisztezett felületen nyújtom, szaggatom
5. Az olajban kisütöm
Könnyű, nagyon finom fánk lett belőle és nekünk azonnal el is fogyott. Bár eleve nagyon kis adag az alaprecept, legközelebb biztosan duplázom!
Egészségetekre! ♥